Varför rapsolja?
Rapsoljan innehåller endast 7% mättade fettsyror och har en hög andel enkelomättade och fleromättade fettsyror.
Den goda balansen mellan de olika fettsyrorna gör att rapsolja tål höga temperaturer bra. Perfekt vid stekning, wok och bakning. Den kallpressade oljan är även drygare än varmpressad.
Våra odlare:
- Håkan Larsson, Göttersta gård
- Bröderna Petterson, Staafs gård
- Mats Johansson, Granhammars gård
- Bröderna Pettersson, Bie Gästgivare
Varmpressad olja
Denna industriella process sker under höga temperaturer vilket gör att de naturliga vitaminerna och antioxidanterna i oljan förstörs. Olika lösningsmedel och ångbehandling används för att utvinna oljan ur fröet. Då vitaminer och antioxidanter förstörs under processen tillsätts artificiella ämnen och färgämnen efterhand.
Kallpressad olja
Oljan pressas skonsamt ur fröet mekaniskt under låg temperatur. Tack vare den låga temperaturen bibehåller oljan alla ursprungliga vitaminer från fröet och den kemiska sammansättningen förändras inte. Dessutom blir oljan rik på E- och K-vitamin vilket ger god hållbarhet och är nyttigt för oss.
Skillnad mellan Varm & Kallpresad olja
Vid varmpressning utvinns nästan 100% av fröet mot 60% vid kallpressning. Därav prisskillnaden. Men kallpressningen är mer skonsam och bevarar en större del av de omättade fettsyrorna i oljan.
Kallpressad rapsolja innehåller endast 7% mättade fettsyror.
Den kallpressade rapsoljan är basen i vårt sortiment. Rapsväxten odlas av lokala bönder kring Julita och skördas på våren sk. vårraps. Rapsen har frön som genom pressning utvinner en olja – rapsolja
Kan fett vara nyttigt?
Det finns mättat och omättat fett. Mättat fett öker risken för hjärt- och kärlsjukdomar och ger avlagringar i blodådrorna. Det höjer även det onda kolesterolet.
Omättat fett rensar ur ådrorna och sänker det onda kolesterolet och höjer det goda.
Omega-3 och Omega-6, dessa fettsyror kan din kropp inte tillverka själv. Därför måste vi få i oss dem med kosten. Omega-3 och -6 är livsviktiga då de behövs vid uppbyggnaden av celler, t.ex. hjärnceller. Kroppen behöver även dessa ämnen för att bilda de signalämnen som används i nervsystemet. Rapsolja innehåller hela 10% Omega-3 mot olivoljans 1%.
Hantverk
Oljan pressas skonsamt ur fröet mekaniskt under låg temperatur. Tack vare den låga temperaturen bibehåller oljan alla ursprungliga vitaminer från fröet. Den kemiska sammansättningen bibehålls också så att oljan blir rik på både E- och K-vitamin. Denna naturliga framställning ger god hållbarhet, smak och innehåll.
Liknande jordar
För att framställa vår rapsolja använder vi vårraps vilket ger en godare smak på oljan. Rapsen kommer från 5 olika gårdar i trakterna kring Julita i Sörmland, alla gårdar använder liknande jordar för att vår rapsolja alltid ska smaka lika gott.
Helt naturlig
Oljan från Julita Rapsolja är en kallpressad och närproducerad rapsolja. Rapsoljan är naturlig, och innehåller inga kemikalier eller andra tillsatser. Genom att kallpressa rapsoljan så behålls den naturliga smaken och ger dig en förhöjd smakupplevelse vare sig du steker pannkakor eller marinerar kött. Förutom att vara en smaksättare med en mild hasselnötsmak så ger Julita rapsolja maten en väldigt vacker gul färg vilket gör att maten inte bara blir godare utan den blir även vackrare.
Se odlaren på flaskan
Varje tappning innehåller rapsfrön som kommer från de lokala odlarna och vi vet exakt vilken raps som producerats av vilken odlare. Det ger god kvalité i varje steg. Varje flaska är märkt med ett gårdsnamn som visar från vilken gård som rapsen i varje specifik flaska innehåller.
Alla flaskor är märkta med namnet på den gård där rapsen odlats. Du kan se vilken gård som odlat rapsen, fröna som pressats till olja till just din flaska. Den rapsoljaolja som du köpt i din närmaste butik och just nu håller i din hand.